Parteneriatul cu QMS Norvegia a facilitat accesul la o sursă valoroasă de inspirație și învățare: schimbul de experiență cu universități norvegiene. În perioada 10-15 septembrie 2023 echipa de proiect a avut posibilitatea să observe strategii, acțiuni, exemple de bune practici întreprinse în universități norvegiene cu experiență în încorporarea sustenabilității în activități de predare, cercetare și administrarea campusurilor.
Itinerariul vizitei a cuprins:
- University of USN, BØ Campus
- INN-Høgskolen I Innlandet, Hamar Campus
- UiS—Universitet i Stavanger
Am aflat că universitățile norvegiene, dând curs obiectivului stabilit de Ministerul Educației și Cercetării, urmăresc explicit încorporarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă din Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite în toate activitățile academice și manageriale. Unele universități au înființat structuri care se ocupă de elaborarea strategiei de „tranziție verde” și caută răspunsuri la problemele stringente de reducere a impactului organizațiilor asupra mediului.
Dezvoltarea durabilă/sustenabilitatea este clasificată ca una dintre cele trei teme interdisciplinare abordate în întreaga programă educațională. Cele trei teme au scopul de a dezvolta competențele necesare pentru a face față provocărilor sociale complexe ale secolului 21. Aceste teme sunt, de asemenea, strâns legate de ideea de „competențele sociale/democratice”. Dezvoltarea durabilă ca temă interdisciplinară urmărește ca educabilii să înțeleagă dilemele fundamentale, evoluțiile din societate și modul de soluționare a acestora.
Dezvoltarea durabilă se referă la protejarea vieții pe pământ și asigurarea nevoilor oamenilor care trăiesc aici acum fără distrugerea posibilităților generațiilor viitoare de a-și satisface nevoile. Sustenabilitatea se bazează pe înțelegerea faptului că aspectele sociale, economice și condițiile de mediu sunt interconectate. Modul de abordare a tematicii sustenabilității diferă de la universitate la universitate.
Vizitele au relevat aceste diferențe, dar afișarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU (ODD – Agenda 2030) este prezentă în toate. Reprezentanții universităților vizitate s-au arătat interesați de proiectul „USE - REC” și au apreciat că desfășurarea de campanii de informare și conștientizare în rândul studenților este una dintre modalitățile semnificative de a dezvolta competențe și comportamente responsabile față de mediu în rândul tinerei generații.