Concurs între căminele UPT

 „Cămin – campion al consumului responsabil”

Regulamentul concursului

Oferirea de locuri căminele Universității Politehnica Timișoara face parte din mecanismul de susținere a tinerilor studioși, dornici să-și împlinească visele prin dezvoltare profesională și socială în cadrul UPT. Taxa de căminizare este subvenționată, acoperind costul de cazare și plata utilităților: curent electric, apă, managementul deșeurilor. În semestrul I al anului universitar 2023-2024 Fundația Politehnica, în parteneriat cu Universitatea Politehnica derulează concursul „Energia studențească transformată în energie sustenabilă!”, invitând comunitatea studenților politehniști să sprijine efortul de creare a unui campus „verde”, în care energia și entuziasmul studenților conduce la un consum responsabil de energie și de apă, la o colectare selectivă a deșeurilor mai conștiincios realizată, la reducerea amprentei de CO2 în viața și activitățile din campus.

Articolul 1. Prevederi generale și obiectivele concursului

Concursul este organizat în cadrul proiectului University Students Engaging in Responsible and Sustainable Energy Consumption (USE-REC) 2022/346695, finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”, derulat în Universitatea Politehnica Timișoara. Prin acest concurs căminele UPT din Timișoara vor fi monitorizate, pe baza contoarelor și a facturilor, cu privire la consumul de energie electrică și de apă. Consumul va fi comparat cu cel din anii trecuți, căminele fiind evaluate ca un tot întreg. Obiectivele concursului vizează adoptarea de către studenți a comportamentelor responsabile, care să conducă la cruțarea resurselor și reducerea risipei de energie electrică și de apă. Adoptarea unui asemenea comportament conduce la dezvoltarea unei atitudini de responsabilitate civică și de mediu.

Articolul 2. Reguli

Calcularea consumului general pe cămine și evaluarea consumului per student căminizat s-a făcut pe baza statisticilor din lunile corespunzătoare ale anului 2022. Pe perioada concursului evaluările se vor face pentru lunile octombrie, noiembrie și decembrie 2023. Anunțurile rezultatelor intermediare se vor face periodic, prin avizierul electronic amplasat în fiecare dintre căminele participante.

Articolul 3. Calendarul concursului

Desfășurarea concursului: 1.10-31.12.2023

Desemnarea câștigătorilor: semestrul II al anului universitar 2023-2024.

Articolul 4. Evaluarea

Un juriu al echipei de proiect împreună cu Direcția Socială a UPT și cu reprezentanți ai studenților, responsabili de cămine va evalua rezultatele competiției și va selecta cel mai sustenabil cămin, pe baza rezultatelor reflectate în consumul de curent electric și apă cumulativ, pe cele trei luni ale competiției. Câștigător va fi căminul care înregistrează economiile cele mai semnificative la cele două categorii: consum de electricitate, respectiv consum de apă.

Articolul 5. Premierea

Căminul câștigător va primi titlul de „Cămin – campion al consumului responsabil”. Rezultatele vor fi postate pe site-ul proiectului, www.imipasa.upt.ro. Studenții care locuiesc în căminul câștigător pe perioada concursului primesc premii surpriză.

Articolul 6. Dispoziții finale

În perioada concursului echipa de proiect susține cu informații și sugestii adoptarea comportamentelor care să conducă la reducerea consumului de curent electric și de apă, fără a reduce gradul de confort al studenților. Economisirea de resurse are ca efect reducerea cheltuielilor de acoperire a diferenței dintre taxa de cămin și prețul utilităților, contribuie la efortul UPT de a crea un „campus verde” și responsabil și se aliniază dezideratului autorităților publice din Timișoara de a reduce risipa de resurse și poluarea.

Rezultatele concursului vor fi popularizate pe paginile web ale organizatorilor, prin conturile de social media și prin presă.

Concursul este organizat în cadrul proiectului University Students Engaging in Responsible and Sustainable Energy Consumption (USE-REC) finanțat prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, „Programului de Energie din România”. Proiectul este inspirat din preocupările europene și internaționale de „construire a unui viitor mai sustenabil și mai verde” și urmărește să sporească cunoștințele studenților timișoreni privind consumul responsabil energie, să dezvolte comportamente de cruțare a resurselor de energie, respectiv de reducere a amprentei de CO2 în viața și activitățile din campus.

 

Share on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *